Proteiny na włosy – czym są i jak stosować?

Proteiny na włosy – czym są i jak stosować?

Przedstawione poniżej treści nie mają charakteru promocyjnego. Ich wyłącznym celem jest edukacja i podniesienie poziomu wiedzy odbiorcy na temat zdrowia. Należy jednak pamiętać, że żadna z informacji nie może zastąpić porady lekarskiej lub konsultacji z farmaceutą.

Proteiny na włosy działają jak „cegiełki” uzupełniające powstałe ubytki i uszkodzenia. Stanowią główny budulec włosów, nadając im siły, sprężystości i podnosząc odporność na wpływ czynników zewnętrznych. Jak stosować proteiny, by przywrócić włosom blask i zdrowy wygląd?

Co to są proteiny do włosów?

Proteiny są to po prostu białka występujące we wszystkich żywych organizmach. Są one białkami budulcowymi ludzkich włosów (i nie tylko!), składającymi się z aminokwasów – mniejszych „cegiełek” połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Stanowią więc absolutnie konieczny składnik włosa, a ich niedobór ma zdecydowanie negatywny wpływ na kondycję włókien.

Proteiny na włosy działają jak maleńkie wypełniacze, które uzupełniają wszelkie ubytki strukturalne. Włókna włosowe podczas mycia, wycierania, rozczesywania stale narażone są na mechaniczne uszkodzenia i powstawanie luk w powłokach zewnętrznych. Proteiny mają za zadanie wypełniać te luki, nie tylko regenerując strukturę włosa, ale również uodparniając go na szkodliwe działanie czynników zewnętrznych.

Proteiny do włosów są więc najbardziej potrzebne tym, którzy mają włosy zniszczone, o porowatej, poprzerywanej ubytkami strukturze.

Jakie są rodzaje protein?

Proteiny różnią się między sobą zawartością aminokwasów. Wyróżnia się kilka ich rodzajów, różniących się między sobą strukturą oraz wielkością. Część preparatów do włosów zawiera po prostu niektóre aminokwasy będące budulcami ludzkich włosów, jak choćby metionina czy tauryna. Jako najmniejsze składniki różnych białek łatwo wnikają w głąb włókien włosowych, nawet jeśli pory w ich powłokach są niewielkie.

Istnieją także proteiny wielkocząsteczkowe, zalecane przede wszystkim do włosów wysokoporowatych, czyli takich, których łuski są szeroko rozchylone, co prowadzi do wysokiej przenikalności. Stosowane na włosy niskoporowate mogą nie wniknąć do ich wnętrza i – pozostając na zewnątrz – nadmiernie je obciążyć.

Do protein wielkocząsteczkowych zalicza się m.in.:

  • jedwab,
  • keratynę,
  • elastynę,
  • kolagen,
  • proteiny mleczne na włosy.

Oprócz aminokwasów i protein wielkocząsteczkowych istnieją jeszcze proteiny hydrolizowane o średniej wielkości. Wykazują one najbardziej dobroczynny wpływ na ludzkie włosy, uodparniając je na mechaniczne uszkodzenia i nadając im sprężystość.

Wśród nich popularne są proteiny pszenicy będące składnikiem niektórych produktów pielęgnacyjnych i odżywczych. Nadają one połysk włóknom włosowymi głęboko je odżywiają, sprawiając, że są mocne i zdrowe.

rodzaje protein

Kosmetyki do włosów z proteinami

Proteiny bywają składnikami kosmetyków pielęgnacyjnych do włosów, szczególnie tych problematycznych – zniszczonych, przesuszonych, z łupieżem, czyli takich, które potrzebują skutecznej regeneracji.

Szampon z proteinami może być ratunkiem dla włosów zbyt często poddawanych zabiegom upiększającym:

 

Do powstawania uszkodzeń przyczyniać się może także niewłaściwa pielęgnacja codzienna:

 

Popełniane błędy pielęgnacyjne przyczyniają się do powstawania ubytków w strukturze włosa, a tym samym do osłabienia jego odporności na działanie czynników zewnętrznych i nadmiernego przesuszenia (porowatość powoduje szybkie odparowywanie wody z wnętrza włókna).

Aby uratować zniszczone włosy, warto zmianę nawyków wesprzeć właściwymi preparatami regenerującymi, w tym – kosmetykami do włosów z proteinami. Proteiny, wypełniając luki strukturalne, nie tylko odbudowują włókna i je wygładzają, ale też pomagają zatrzymać w ich wnętrzu wodę oraz dobroczynne substancje odżywcze. Maska, odżywka lub szampon z proteinami roślinnymi nadaje włosom połysk dzięki zmniejszaniu ich porowatości i uzupełnianiu ubytków w powłokach.

Domowe proteiny na włosy

Czy możliwe jest proteinowanie włosów domowymi sposobami, bez używania gotowych preparatów drogeryjnych lub aptecznych? Tak, szczególnie włosom wysokoporowatym można dostarczyć protein (zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego) z niektórych produktów spożywczych, np.

  • jogurtu,
  • żółtka jaja kurzego,
  • banana,
  • awokado.

Przygotowane na ich bazie papki mogą być stosowane jako maski domowe na włosy z proteinami. Warto jednak pamiętać, że włosów nie powinno się "przeproteinować". Co ciekawe – nadmiar białka może spowodować suchość, sztywność i puszenie się włosów, czyli efekt podobny do objawów jego niedoboru.

Do domowych masek warto zatem dodawać substancje nawilżające, np. oleje naturalne (olej arganowy, kokosowy czy oliwę z oliwek), by zachować równowagę w dostarczanych włosom substancjach.

Proteiny dla włosów mają działanie najkorzystniejsze, kiedy wraz z nimi dostarcza się włóknom emolientów i humektantów, czyli substancji o właściwościach ochronnych i nawilżających.

domowe proteiny na włosy

Proteiny na włosy – zabieg

Włosom głęboko uszkodzonym niekiedy nie wystarcza właściwa pielęgnacja ani proteinowanie domowymi sposobami. Istnieje jednak możliwość wykonania profesjonalnego fryzjerskiego zabiegu, gwarantującego wnikanie budulcowych białek do wnętrza włókien i ich pozostanie tam na długi czas. Najpowszechniej stosowane do zabiegu tego rodzaju są tzw. złote proteiny na włosy, czyli keratyna (podstawowy budulec włosa) wzbogacona aktywnymi wyciągami roślinnymi.

Zabieg złote proteiny przeznaczony jest dla osób, których włosy uległy poważniejszym uszkodzeniom na skutek niewłaściwej pielęgnacji, zbyt inwazyjnych zabiegów fryzjerskich lub czynników mechanicznych. Ich oznaką są przeważnie: puszenie, nadmierne łamanie włókien, rozdwojenie końcówek, trudności z rozczesywaniem.

Regeneracja złotymi proteinami przynosi natychmiastowy efekt w postaci:

 

Powiązane artykuły: 

Klimbazol - czym jest i jak działa? >>
Cebulki włosów - jak pobudzić uśpione? >>
Gliceryna na włosy - jak działa i kiedy stosować? >>

Bibliografia: 

  1. A. Kołomycew, K. Sawicz-Kryniger, Naukowe spojrzenie na równowagę PEH czyli Proteiny, Emolienty i Humektanty w pielęgnacji włosów, wyd. Anwen. 
  2. A. Kołomycew, Jak dbać o włosy. Poradnik początkującej włosomaniaczki, Gliwice 2015.
  3. E. Lipka, Z. Ganowiak, Ocena wartości odżywczej białka poddanego zabiegom technologicznym, w: Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 1993, XLIV, NR 2-3. 

Poznaj produkty Pirolam